Štíhlá logistika při řízení zásob a manipulaci

Picture of Marketing TMHCZ

Marketing TMHCZ

3 minut k přečtení

PR a novinky

Společný seminář společností Toyota Material Handling CZ s.r.o. a API - akademie produktivity a inovací, s.r.o. se zaměřil na téma důležité zejména pro moderní výrobní firmy a logistické společnosti s náročným frekventovaným provozem - štíhlou logistiku a technické prostředky k jejímu hladkému zajištění a efektivnímu uplatňování.
Jakub Myška, projektový manažer API, ve své prezentaci na téma Štíhlá logistika a řízení zásob představil komplexní pohled na nejnovější trendy, fakta a základní stavební kameny implementace a efektivního řešení principů štíhlé logistiky ve výrobní firmě. Seznámil posluchače se všemi současnými pohledy na celou problematiku a vypočítal vhodné nástroje a koncepce zaměřené na omezení plýtvání v oblasti zásob a jejich pohybu, které by neměly dnešní firmy opomíjet nebo dokonce ignorovat.


Cíle štíhlé logistiky jsou v dodávání potřebného materiálu 

ve správný čas, v přesně požadovaném množství, ve vhodném balení, a to vše v režimu just-in-time. Jak k tomuto procesu, který se skládá z výrobní logistiky a distribuční logistiky, přistupují dodavatelé manipulační techniky? Toyota Material Handling je klíčovým propagátorem efektivity a produktivity při manipulaci. Štíhlá logistika je přímým rozvinutím pojmu štíhlá výroba (který je velmi úzce spojen s Toyotou jako výrobcem automobilů) do nového prostředí logistiky, manipulace a skladování. Prezentátoři Toyoty, produktoví manažeři a specialisté na manipulační technologie přímo určené do systémů štíhlé logistiky (Jan Kohák - tahače a tažné soupravy a další skladová technika s li-ionovými bateriemi), systém správy flotily (Petr Panáček) a bezpečnost (Jaroslav Míka), představili nejmodernější a nejnovější technologie, funkce a přístupy k danému tématu.

Soustředili se na produkty, technologie a postupy, jejichž cílem je v rámci výše uvedené definice pracovat bezpečně a s co nejnižšími provozními náklady. Implementací tažných souprav místo klasických vidlicových vozíků, vyspělých li-ionových baterií místo tradičních olověných baterií nebo instalací bezpečnostních technologií, které zajišťují hladký tok zboží a eliminují v co největší míře riziko střetu manipulační techniky a osob pracujících nebo pohybujících se ve výrobních nebo skladových provozech.

A jaké druhy plýtvání nové přístupy odstraňují nebo jaké činnosti zjednodušují a zefektivňují, například:
Snížení zásob, nadbytečného materiálu a komponentů ve výrobě díky plynulému zásobování pomocí tažných souprav - ušetřený prostor je možné využít pro rozšíření vlastní výroby
Pravidelné jízdní řády tažných souprav eliminují zbytečnou manipulaci nebo naopak prostoje při čekání na potřebný materiál nebo komponenty či na techniku, která komponenty přiveze nebo odveze (respektování výrobního rytmu)
Díky li-ionovým bateriím dosáhne uživatel prakticky nepřetržité disponibility techniky, díky průběžnému nabíjení odpadá potřeba vlastnit náhradní baterie nebo provozovat navijárny (zvětšení výrobního prostoru a úspora vázaných prostředků).
Jednodušší principy při nabíjení baterií prodlužují jejich životnost (úspory servisních a pořizovacích nákladů)
Díky přesným datům o vytížení každého vozíku je možné dosáhnout optimálního složení flotily vozíků i jejich nasazení na příslušné manipulační operace



Automatizované systémy


Součástí semináře byly praktické ukázky vybraných tahačů a přípojných souprav pro štíhlé řešení logistiky a také prohlídka servisního a skladového zázemí Toyoty v Rudné.

Pokud máte zájem o odborné semináře, přihlaste sek odběru novinek v následjícím formuláři.

Populární příspěvky