Co je třeba zvážit při nákupu čelního elektrického vozíku?

Picture of Michal Škaloud

Michal Škaloud

Produktový manažer

4 minut k přečtení

Li-ion

Pokud chcete začít s nákupem hned teď, nebudu vás zdržovat a přejděte rovnou do našeho internetového obchodu a najděte si elektrický vysokozdvižný vozík odpovídající požadavkům vašeho podnikání. Ale pro ty z vás, kteří si chtějí být jisti, že nepřehlédli nic zásadního, mám několik otázek, které byste si měli položit: 

Co potřebuji zvedat a do jaké výšky?

Nosnost a výška zdvihu jsou hlavními charakteristickými znaky vysokozdvižných vozíků.

  • O tom, jaký náklad lze zvedat a přepravovat, rozhoduje jmenovitá nosnost vysokozdvižného vozíku a jeho těžiště s nákladem.
  • Porovnání různých stožárů, výšek stožárů a jejich zůstatkové nosnosti vám pomůže pochopit, jakou skutečnou nosnost vám může každý vozík v určité výšce nabídnout.
  • Použití přídavného zařízení, například bočního posuvu, může snížit jmenovitou nosnost. U elektrických vysokozdvižných vozíků dosahuje výška zdvihu přibližně sedmi metrů a nosnost se pohybuje od jedné do osmi tun.
  • Pozornost věnujte také nejnižší výšce (dveře/brány), kterou musí být vozík schopen projet, výška složeného stožáru a výška ochranné konstrukce nemůže být příliš vysoká.  

V jakém prostředí bude můj vozík pracovat?  

Elektrické čelní vozíky jsou vhodné pro práci uvnitř i venku. Čtyřkolový podvozek nabízí větší stabilitu a pohodlí při jízdě na nerovných podlahách. Pokud je pracovní prostor omezený, například při práci v úzkých uličkách, lze doporučit tříkolový model se 3 koly, protože je obratnější. 

Jak intenzívně bude můj vysokozdvižný vozík používán? 

V provozech s dvousměnným nebo třísměnným provozem hraje důležitou roli dostupnost vozíku. Elektrické vysokozdvižné vozíky mají baterie, které vyžadují čas na nabití, což znamená, že v tu chvíli nejsou k dispozici. Výměna baterií v případě olověných akumulátorů může tuto dobu překlenout, ale efektivnějším řešením jsou lithium-iontové baterie. Možnost častého krátkého dobíjení v mezičase, když se vozík právě nepoužívá (například během přestávky), dělá z této technologie velmi efektivní řešení pro vícesměnné provozy.

TMHCZ_FB_Post_Traigo-24-4

A co moji řidiči? 

Elektrické vozíky jsou tiché a čisté stroje. Ale i další funkce našich elektrických vysokozdvižných vozíků umožní vašim řidičům pracovat ergonomičtěji a s vyšší produktivitou. Prostor pro obsluhu může být mimo jiné vybaven pohodlným sedadlem, pákami na loketní opěrce a přehledným a intuitivním displejem. Pokud vozík pracuje venku, zlepší pracovní prostředí řidiče uzavřená a povětrnostním vlivům odolná kabina.  

Kolik mě to bude stát? 

Vedle investičních nákladů, které jsou u nového vysokozdvižného vozíku poměrně značné, byste měli zvážit také celkové náklady na vlastnictví, včetně například nákladů na servis a energii. Celkové náklady ovlivňuje několik faktorů, jako je energetická účinnost, typ technologie baterií, servisní síť, přístup k náhradním dílům, kvalita výrobku atd. Pokud nákup nového vozíku neodpovídá vašemu obchodnímu modelu, může být dobrou alternativou pronájem vozíku. 

Jak důležitá je konektivita? 

TMHCZ_isite_fb

Data o vaší flotile vozíků v reálném čase vám pomohou proměnit informace v hlubší poznání. Pokud vaše společnost klade důraz na omezení nákladů, produktivitu nebo bezpečnost, je užitečnou volbou systém správy flotily, který umožňuje sledovat připojené vozíky a na základě informací přijímat správná opatření. Ve společnosti Toyota jsou téměř všechny vozíky připojené inteligentní vozíky a jsou k dispozici s aplikací pro správu strojového parku I_Site. 

Doufám, že vám tyto odpovědi pomohly s výběrem vašeho příštího vysokozdvižného vozíku. Pokud budete mít zájem o další informace, můžete se na nás kdykoli obrátit nebo využít našeho online průvodce.

 

VYZKOUŠEJTE NAŠEHO PRŮVODCE ELEKTRICKÝMI VYSOKOZDVIŽNÝMI VOZÍKY

Populární příspěvky