Tipy pro bezpečnou a produktivní správu flotily

Picture of Petr Panáček

Petr Panáček

Manažer telematiky, poradenství & tréninku

5 minut k přečtení

Pokud chcete získat lepší přehled o každodenním provozu a výkonnosti vaší flotily vozíků, je pro vás I_Site společnosti Toyota ideálním nástrojem. I_Site je však mnohem víc; propojuje vedoucí skladů s řidiči a jejich vozíky. Umožňuje například snadno analyzovat události, jako např. nárazy, kontrolovat přístup k vozíkům nebo posílat zprávy do vozíků a zpět. Dnes se podrobněji podíváme, jak může být I_Site skutečným přínosem pro spolupráci mezi vedoucími skladů a řidiči vozíků. 

Na dálku a pravidelně 

Když naši planetu zasáhla pandemie COVID-19, mnoho firem se rozhodlo nechat své zaměstnance pracovat z domova. Jako logistická společnost chápeme, že vedoucí skladů musí mít přehled o všem, co se děje, a proto je home office poměrně obtížný. Kontrola a management řidičů na dálku může být náročný úkol, ale díky I_Site máte vždy po ruce nejnovější informace o skladu, ať jste kdekoli. Stačí se přihlásit do nástroje prostřednictvím počítače nebo mobilní aplikace a zkontrolovat stav vaší připojené flotily. Nástroj vás upozorní, když je s jedním nebo více vozíky něco v nepořádku, například vám pošle zprávu v případě detekce nárazu. Můžete si dokonce nastavit push notifikace, aby vám neunikl jediný problém.  

Pouze oprávněný personál 

Máte více typů vozíků a určité vozíky mohou řídit pouze někteří řidiči po absolvování příslušného školení? I_Site zajistí, že k určitým strojům budou mít přístup pouze oprávnění řidiči. Přístup ke strojům můžete jednoduše přidělovat online pomocí čipových přístupových karet nebo PIN kódů. Můžete dokonce vytvořit profily řidičů a pro konkrétní řidiče, například začátečníky, stanovit konkrétní omezení, například rychlosti nebo akcelerace. To znamená, že jejich vozíky nepřekročí stanovený rychlostní limit a budou zrychlovat pozvolněji. 

Kódy PIN lze měnit denně, týdně nebo měsíčně podle vašich preferencí. Kódy můžete nastavit na základě profilů řidičů, typu stroje atd. Dalším způsobem, jak zajistit, aby určité vozíky mohl řídit pouze oprávněný personál, je použít přístupové karty Smart Access. Stejně jako v případě PIN kódů budete vědět, který řidič odpovídá za který vozík, a je tedy zodpovědný za to, co se s ním stane. Úrovně přístupu lze naprogramovat na stávající karty nebo přístupové kódy, sloužící například pro vstup do areálu. 

Pokud konkrétní řidič způsobí náraz nebo pokud neprovede předprovozní kontrolou, náš systém správy flotily I_Site vás upozorní prostřednictvím mobilní aplikace nebo e-mailu. Ve zprávě bude uvedeno, který řidič a vozík jsou za poškození nebo chybu zodpovědní. Vozík bude automaticky zablokován až do zjednání nápravy. Máte tak možnost okamžitě kontaktovat servisního technika a rozhodnout se, zda si chcete o nárazu nebo negativním výsledku kontroly promluvit s příslušným pracovníkem. Neoprávněným řidičům je jednoduše zakázán přístup k vozíku a nemohou jej tedy ovládat. Uvidíte, kteří řidiči mají mezery v bezpečném ovládání vozíků a můžete jim doporučit bezpečnostní semináře a školení řidičů.

I_Site Fleet Management

Platnost licencí 

Nebylo by skvělé mít přehled o řidičských oprávněních svých operátorů, abyste mohli snadno sledovat data vypršení platnosti? I_Site toto všechno umí, a dokonce si můžete nastavit zasílání automatických e-mailových upozornění, jakmile nastane termín prodloužení licence. Navíc si můžete vytvořit informační panel, který poskytne okamžitý přehled o řidičských oprávněních jednotlivých pracovníků a datech jejich platnosti.  

Bezpečná jízda 

I_Site nabízí volitelnou funkci předprovozních kontrol, takže můžete zkontrolovat stav svých vozíků, i když nejste fyzicky přítomni. Provedením předprovozní kontroly zajistíte bezpečnost nejen vozíků, ale i zaměstnanců skladu. 

I_Site má dokonce funkci, která dokáže pro každý vozík otázky předprovozní kontroly náhodně zamíchat. Pořadí otázek lze zamíchat při každém přihlášení řidiče k vozíku. Funkce umožňuje pokládat některé otázky denně a některé jednou týdně. Pár příkladů: 

  • Jsou vidlice v dobrém stavu? 
  • Nejsou poškozená kola nebo pneumatiky? 
  • Není poškozený kabel nebo konektor baterie? 
  • Pracují správně brzdy? 

Bezpečná jízda

Připravte se na náraz 

Víte, že náklady na poškození vozíků tvořily v roce 2019 v průměru 11 % celkových nákladů na všechny vozíky Toyota Material Handling? Je v nejlepším zájmu vašeho provozu posílit bezpečnostní opatření. A na každé euro vynaložené na opravu vozíku připadá až deset euro na opravu jím způsobených škod!  Takže pokud čelíte obdobím se zvýšeným počtem kolizí a nárazů, pokuste se identifikovat možné příčiny, zákonitosti a opakující se klíčové faktory. Bezpečné chování řidičů můžete stimulovat tím, že zjistíte, kteří řidiči způsobují nejvíce kolizí. Těm pak můžete pomoci například zorganizováním nadstavbového školení řidičů. Podporujte zodpovědné chování řidičů a připomínejte jim důležitost bezpečnosti, pomozte jim pochopit důsledky poškození vozíků z hlediska možných rizik a nákladů. 

Plánování výkonu 

S I_Site můžete identifikovat rutinní postupy svých řidičů, zjistit, kdy jsou někteří řidiči mimořádně vytížení, a jak optimalizovat produktivitu a výkonnost každého z nich. Aplikace vám umožní naplánovat pracovní den tak, aby vaši zaměstnanci mohli svůj čas využít co nejlépe. 

Poznámka k zabezpečení dat: všechna I_Site data jsou ukládána v souladu s nejnovějšími bezpečnostními a právními předpisy (GDPR). 

VŠE O I_SITE SE DOZVÍTE ZDE

Populární příspěvky