Toyota Material Handling Blog

S elektrickým pohonem dosáhnete vyšší efektivity

Written by Jan Kohák | Nov 25, 2022 10:56:12 AM
Přestože dieselové nebo plynové čelní vysokozdvižné vozíky pravděpodobně ještě dlouho z nabídky nezmizí, protože je stále mnoho provozních prostředí, kde jsou zatím stěží nahraditelné, podíl elektrických vozíků na celkovém počtu provozovaných vozíků na českém trhu postupně stoupá.
 

 

Efektivní využití elektrického pohonu je tedy jednou z možností, kterou se zabývají firmy, které dosud elektrické vozíky nevyužívaly. Ti uživatelé, kteří z elektrickými vozíky zkušenosti mají zase nemusí být seznámeni s novými trendy ve vývoji baterií, zejména li-ionového pohonu.

Využijte nízkých cen lionek

Li-ionové baterie mají mnoho výhod, z kterých dosud díky vyšším pořizovacím cenám těžily zejména firmy s náročnými vícesměnnými provozy, protože je v nich bylo možné dosáhnout rozumnou návratnost investice. To už neplatí. Ceny těchto baterií výrazně klesly, takže se vyplatí i ve firmách, kde je běžný jednosměnný provoz. U Toyoty je s lionkou ve standardní výbavě možné pořídit všechny klasické typy manipulační techniky od nejmenších ručně vedených nízkozdvižných a vysokozdvižných vozíků BT Tyro, přes řady Levio, Staxio až po retraky a elektrické čelní vozíky Toyota Traigo, které jsou v tradičních malých výrobních nebo velkoobchodních firmách v oblibě.

 

Nepropásněte možnost vylepšit svůj provoz

Posuďte sami, jak mohou být bezúdržbové lionky prospěšné i pro vás. Nižších provozních nákladů dosáhnete zejména díky nižší spotřebě energie o cca 30 % i o několik let delší životnost. Tu prodlužuje i mnohem jednodušší režim nabíjení, při kterém prostě nemůže obsluha udělat prakticky žádné chyby, které by mohli baterii poškodit nebo zkrátit její životnost díky předčasnému nabíjení, tak jako při práci s olověnými bateriemi. Právě možnost průběžného dobíjení je příčinou této ideální situace, na kterou si obsluha kteréhokoli elektrického vozíku rychle zvykne.

Víte, že jednou z možností, jak také prodloužit životnost starších olověných baterií je jejich regenerace s využitím desulfatačních přístrojů. Nepořizujte nové baterie dříve, než je to skutečně nutné. Obraťte se na servis Toyoty a pracujte se svými akumulátory déle!

Toyota I_Site a management baterií

Průběh správného dobíjení každé jednotlivé baterie - ať již lionové nebo olověné - je možné sledovat prostřednictvím funkce správy baterií v rámci fleet managementu Toyota I_Site. Systém zaznamená v grafické podobě jakékoli vybočení z optimálního režimu a odpovědná osoba může ihned zjednat nápravu. Dlouhá životnost baterie je zajištěna.