Proč jsou lithium-iontové baterie pro jednosměnný provoz přínosem?

Picture of Jan Kohák

Jan Kohák

Produktový manažer skladové techniky

5 minut k přečtení

Li-ion

Možná se ptáte, zda se li-ion vyplatí i pro jednosměnný provoz. Odpověď je: ano, vyplatí. Když se před lety Li-ion baterie objevily, bylo již od samého začátku jasné, že jde o ideální řešení pro vícesměnné provozy. Nepotřebujete druhou baterii nebo dokonce druhý vozík, protože je možné příležitostně nabíjet ve volných chvílích mezi pracovními úkoly. Není potřeba oddělená nabíjecí místnost a nabíjení probíhá mnohem rychleji než u olověných akumulátorů. Nemusíte ale být velký podnik s vysoce intenzivním skladem, abyste pocítili výhody vozíků poháněných Li-ion baterií. Máte-li menší pracoviště nebo provoz pracující pouze v jedné směně, můžete si níže přečíst, jaké výhody může Li-ion přinést i vašim vozíkům.

Optimalizujte využití prostoru

Jednosměnné provozy mívají poměrně často omezené skladové prostory, a poohlížejí se proto po menších vozících. Li-ion vozíky mají menší bateriový prostor, což znamená kompaktnější šasi, které snáze manévruje v menších uličkách. nejnovější paletový vozík s Li-ion pohonem, BT Levio LWI160, byl kvůli zajištění malých rozměrů a hmotnosti dokonce celý navržen kolem své baterie. Zmenšení šasi vozíků je samozřejmě myslitelné jen v případě, že vozík umožňuje volbu velikosti bateriového prostoru.

Navíc se díky Li-ion technologii uvolnil prostor dříve vyhrazený pro nabíjení olověných akumulátorů, a ten nyní můžete využít pro jiné účely. Li-ion baterie lze nabíjet kdekoli a kdykoli.

Obrázek1

Usnadněte obsluze soustředění na podstatné úkoly

Máte jednosměnný provoz, ve kterém mají řidiči kromě řízení vozíků i řadu dalších povinností? Nebo mají vaši řidiči problém dostat se s vozíkem včas k nabíjecí stanici? Olověné akumulátory vyžadují určité znalosti a je třeba vědět, jak s nimi zacházet. Vaši řidiči musí být řádně proškoleni, aby mohli o akumulátory správně pečovat (doplňování vody, bezpečná manipulace, životní cyklus akumulátorů, doba nabíjení, odpojování atd.) To od nich vyžaduje mnoho času a pozornosti, což má vliv na celkovou produktivitu.

Nabíjení Li-ion baterií je stejně snadné jako nabíjení chytrého telefonu, vaši řidiči budou nadšeni! Před odchodem na pauzu jednoduše vozík připojí. Už není třeba čekat poblíž nebo dělat ohledně baterie cokoli dalšího. Když se řidič vrátí, baterie je nabitá a připravená dokončit směnu. Baterii lze samozřejmě nabíjet také v průběhu směny, když je vozík mezi jednotlivými úkoly v nečinnosti - tzv. "příležitostné nabíjení". Lithium-iontové baterie jsou také mnohem méně nebezpečné než jejich olověné protějšky. S lithium-iontovými bateriemi může váš vozík zůstat připojený, protože baterie se nemůže přebít a v případě, že je něco špatně, okamžitě se vypne. Dokonce i když se baterie přehřeje nebo je příliš chladná, sama se vypne. Díky tomu jsou lithium-iontové baterie bezpečnější a představují mnohem menší riziko. Li-ion baterie skutečně neponechávají nic náhodě a riziko poškození nebo výbuchu je minimální.

Obrázek2

Bezpečná investice

Li-ion technologie za posledních deset let výrazně zlevnila, zatímco cena olova stále roste. Nejde však jen o prodejní cenu, kterou je třeba brát v úvahu: s Li-ion akumulátory spotřebujete oproti olověným akumulátorům také o 20 % méně elektřiny. A to je důležité, protože náklady na elektřinu rozhodně neklesají. Navrch je Li-ion o 30 % energeticky efektivnější a vozíky jsou stále stejně rychlé, dynamické a hbité, bez ohledu na míru vybití baterie. To je obrovský rozdíl oproti vozíkům s olověnými akumulátory, které s klesajícím nabitím akumulátoru postupně ztrácejí výkon.

Li-ion akumulátory nepotřebují žádný servis ani údržbu, mají delší životnost než jejich olovění příbuzní a je na ně poskytována sedmiletá záruka, což znamená, že akumulátor bude v závislosti na počtu motohodin poskytovat špičkový výkon až sedm let. Všechny tyto inovativní vlastnosti sníží vaše celkové náklady. Vzhledem k podobné životnosti zestárnou Li-ion baterie a váš vozík spokojeně spolu, takže se nemusíte obávat, že bude vozík jednoho dne potřebovat novou baterii.

Jelikož Li-ion nevyžaduje žádné nákladné instalace a vzhledem k jeho energeticky úsporným vlastnostem dosáhnete návratnosti investice během dvou až tří let provozu. Čím více budete s vozíky jezdit, tím rychleji se vám investice vyplatí.

Čisté řešení

Li-ion baterie jsou také mnohem čistší než olověné baterie: nemusíte dolívat vodu, takže se žádná nevylije, nemůže z nich unikat kyselina, takže už žádné rezavé skvrny, na bateriích se už neusazuje prach, a tak dál. Li-ion baterie také vyžadují méně energie k nabíjení a mají delší životnost, takže jsou o něco šetrnější k životnímu prostředí, a tudíž ekologičtější než starší olověné baterie. Li-ion technologie vám usnadní cestu k čistšímu a příjemnějšímu provozu.

Populární příspěvky