Jak eko-jízda pozitivně ovlivňuje provoz vysokozdvižných vozíků

Picture of Marketing TMHCZ

Marketing TMHCZ

6 minut k přečtení

Bezpečnost

Sklady a výrobní závody jsou rušná místa, kde se pohybuje spousta zboží a vysokozdvižných vozíků. Cílem našich kurzů školení obsluhy je zvýšit povědomí o bezpečné jízdě v těchto prostředích a o tom, jak efektivně ovládat vysokozdvižný vozík, aby se snížilo riziko nehod. Během našich lekcí se snažíme upozorňovat na četné výhody eko-jízdy. Pojďme se této problematice věnovat hlouběji.

 

Co je to eko-jízda?

Eko-jízda, označovaná také jako inteligentní jízda, je termín používaný k popisu efektivního využívání energie vozidla. Jedná se o jednoduchý, ale účinný způsob, jak dodržováním souboru jízdních návyků a technik snížit spotřebu energie. Tento koncept může použít každý řidič za jakýchkoli pracovních podmínek.

 

Během našich kurzů školení řidičů se snažíme mezi řidiči zvyšovat povědomí o tom, že zodpovědnější styl jízdy nepřináší jen výhody z hlediska bezpečnosti a produktivity, ale také úspory nákladů a udržitelnosti.

 

Jaké výhody to může přinést vašim provozům?

Eko-jízda je způsob myšlení, který se v našich kurzech snažíme vštípit řidičům, manažerům a vedoucím pracovníkům. Uzpůsobení stylu jízdy může vaší firmě přinést několik výhod:

  • Nižší spotřeba energie
  • Méně emisí CO2
  • Méně nehod a poškození
  • Méně stresovaní řidiči
  • Vyšší efektivita provozu

 

Tipy pro eko jízdu

Mnohé z našich tipů jsou samozřejmé a některé z nich jste již možná použili při řízení svého auta nebo jiného vozidla. Zde jsou jen některé z nich:

  • Udržujte konstantní rychlost: jezděte plynule, akcelerujte zlehka a vždy se dívejte ve směru jízdy, abyste předvídali případné problémy a vyhnuli se prudkému brzdění.
  • Dodržujte bezpečnou vzdálenost: mezi vozidly nechávejte 3 délky vozíku a sledujte dopravní situaci před vámi, abyste měli dostatek času na brzdění a akceleraci. 
  • Brzděte plynule: každé použití brzd znamená plýtvání energií (elektrické vysokozdvižné vozíky jsou často vybaveny rekuperačním brzdovým systémem). Snažte se co nejvíce využívat kinetickou energii vozidla. Když musíte zpomalit nebo zastavit, brzděte plynule a včas uvolněte plynový pedál
  • Minimalizujte používání topení a klimatizace: omezení používání klimatizace vám pomůže ušetřit až 10-15 % energie.
  • Nenechávejte běžet motor na prázdno: pokud musíte čekat déle než 30-60 sekund, vypněte motor a nestartujte, dokud nebudete připraveni k jízdě. Prodloužený chod na prázdno zvyšuje emise CO2 a plýtvá palivem. 
  • Jezděte bezpečně: i pod časovým tlakem dávejte vždy přednost bezpečnosti. S vidlicemi, přídavnými zařízeními a paletami pracujte citlivě. Chraňte náklad, netlačte palety stožárem a dodržujte pravidla bezpečné jízdy.

 

 

 

Podněcujeme manažery a vedoucí pracovníky ke štíhlejšímu plánování operací, které pomůže snížit časový tlak, a k edukaci zaměstnanců, aby lépe pochopili své role a povinnosti, jezdili opatrněji a kladli důraz na bezpečnost - to následně také snižuje spotřebu energie a emise. 

 

Dodržováním našich tipů pro eko-jízdu můžete zvýšit bezpečnost na pracovišti, zajistit větší pohodlí řidičů a snížit stres při řízení, snížit provozní náklady a omezit zdravotní rizika. 

 

Více o školení řidičů

Populární příspěvky