Řešení pro e-comm a fulfillment od Toyoty

Picture of Marketing TMHCZ

Marketing TMHCZ

12 minut k přečtení

eCommerce

Manipulační techniku pro služby fulfillmentu i přímý elektronický obchod lze zhruba dělit takto:  

  • MT pro příjem/vykládku 
  • MT pro sklady zboží a balicích materiálů  
  • MT pro vychystávací a balící provozy 
  • MT pro vykládku – paletované zásilky připravené na dopravu nebo dělenou distribuci 

Vlastníky e-shopů jsou poptávány kompletní backgroundové služby pro skladování a logistiku elektronických obchodů tzv. FULFILLMENT*. Vpodstatě nezáleží na velikosti e-shopu, protože poskytovatel fulfillmentu obslouží mnoho různě velkých elektronických obchodů najednou. Naopak prohlubuje svou specializaci a komplexnost poskytovaných služeb, má lepší vazby na dopravní firmy, lépe využívá skladový a manipulačních prostředků, aplikuje automatizaci, moderní balicí provozy, je vybaven software pro napojení na e-shop (API), rychlou odezvu a hlavně ekonomické ceny na expedovanou jednotku. Důležité tedy je, že dodavatelská firma má veškerý logistický management, který může být e-shopem plně outsourcován: SKLADOVÁNÍ ZBOŽÍ, TŘÍDĚNÍ ZBOŽÍ (kontrolu kvality zboží), SLEDOVÁNÍ VÝŠE ZÁSOB, POLEPENÍ EAN KÓDEM, PŘIJETÍ OBJEDNÁVEK, VYCHYSTÁNÍ/PICKOVÁNÍ, KOMPLETACE, BALENÍ ZBOŽÍ, DISTRIBUCE ZÁSILEK, ŘEŠENÍ VRATEK/REKLAMACÍ, TISK REKLAMNÍCH /NABÍDKOVÝCH LETÁKU a VKLÁDÁNÍ DOKUMENTŮ. 

Logistická firma, která se zaměřila na fulfillment, volí standardně takovou manipulační techniku, která odpovídá velikosti skladu a rozmanitosti zboží jejich zákazníků. Zde Toyota Material Handling může pokrýt veškeré požadavky na manipulační techniku.

Části provozů FULFILLMENT jsou zcela specializované a i manipulační technika je volena podle této částí logistického provozu: 

Logistické služby  
  • Příjem zboží od dodavatelů a jeho kontrolu (vč. třídění a přepočtu položek uvnitř uzavřených celků): zde jsou typické vozíky pro vykládku a zaskladňování  - čelní VZV, nízkozdvihy dále přebírají zboží retraky a zakladače  
  • Uskladnění /vyskladňování– dle typu zboží, cílem je snadná přístupnost pro picking, kompletaci, balení a následnou expedici. Zde jsou vidět jak retraky, tak to mohou být i VNA vozíky nebo nižší zakladače, nízkozdvihy, paletové vozíky. 
  • Zavedení do systému (stav skladu) 
  • Napojení na e-shop (API, objednávky, track & trace zásilek) 
  • Vychystávání/pickováníspecializované elektrické vychystávací vozíky různých tonáží nebo manuální rolltejnery, přípojné roll-tejnery do vláčku. 
  • Inventury a fotodokumentace (evidenční SW) 

  • Finishing a co-packing (vč. přibalování dokumentů)  
    Co-packing je jednou z nejdůležitějších doplňkových služeb k základní logistické službě. V posledních letech byla základní součástí nabídky logistických operátorů i na úrovni 5PL. Komplexní procesy balení (nebo společné výroby) zajišťují lepší přizpůsobení produktu individuálním potřebám zákazníků, tedy obchodních řetězců a eshopů. Zde je tedy zboží na paletách nebo se manipuluje pomocí dopravníků popř. poloautomatických linek. Součástí těchto provozů jsou i pracoviště pro ruční kompletaci a balení individuálních zakázek. Zde jsou provozy obslouženy klasickou horizontální přepravou, dále jsou provozy vybaveny nízkozdvihy, popř. zakladači (monomast sfotobuňkou) a ergonomickými nůžkovými paletovými vozíky. 
     
  • Expediční zóna – příprava paletovaných zásilek k dopravě. Dle napojení na různé dopravce jsou uzpůsobeny i preferované přípravy doprav a jejich obrátce – čelní elektrické vozíky, nízkozdvihy, dvoupaletové zakladače pro nakládku, manuální roltejnery. 
     
  • Tiskové centrum – nabídka opravdu komplexních a spíše větších fulfillment logistických služeb. Zde si může e-shop flexibilně zajistit veškeré promo materiály vč. personalizovaných tiskovin (tiskoviny ložené na paletách – nízkozdvihy, nůžkové paletové vozíky nebo zakladače) 

Shrnutí: 

  • Výběr zuniverzální manipulační techniky PRO VELKOKAPACITNÍ SKLADY: 
             - vykládka/nakládka – nízkozdvihy, zakladače, paletové vozíky 
             - regálové systémy – retraky a zakladače  
             - zajišťující horizontální přepravu – nízkozdvihy, zakladače se stupačkou, sedící nebo stojící obsluhou 
             - příprava zboží z regálů na vychystávání – retraky, VNA vozíky, zakladače 
             - pro větší sklady vychystávací vozíky elektrické popř. tahače s roltejnery 
  • MENŠÍ SKLADY PŘÍMÉHO E-COMMERCE - kromě základní manipulační techniky na příjmu a pro uskladnění se vmenších skladech elektronických obchodů používají všestranné vozíky pro nízkoobrátkovou manipulaci. Jde lehké modely BT Tracto TSE100, TSE100W, TSE150 pro vychystávání, tak i tažné modely. Tyto stroje jsou dostatečně malé a lehké, aby je bylo možné použít na mezipatrech.  
     
  • Doplňková manipulační technika pro každý sklad: 
  • Přípojné a manuální vozíky za tahače  
    Roltejnery policové, vychystávací, plošinové, balíkové nebo speciální řady pro specifické užití. Nabídka čítá více než 100 standardních modelů, přičemž celkový počet modulárních sestav je prakticky neomezený.  
  • Koloběžky
    Nezbytný doplněk pro rychlý transport osob i drobnějších předmětů vprostředí všech velikostí skladů reprezentují jedinečné koloběžky.

Logistická firma, zaměřená na fulfillment, jednoznačně nalezne vnabídce Toyota Material Handling komplexní spektrum produktů včetně regálových systémů, i specializovaných vozíků pro e-commerce, ale i následných služeb (pronájem, servis, školení, fleet management) pro svůj náročný byznys. 

Vpřípadě zájmu o více detailů koblasti e-comm kontaktujte marketing@cz.toyota-industries.eu 

 

*Fulfillment je proces, který zahrnuje příjem, skladování, balení a odeslání zboží ze skladu k zákazníkovi. Fulfillment se obvykle vztahuje na e-commerce a maloobchodní prodej, kdy je zboží připravováno a zasíláno zákazníkům poté, co si je objednají online. 

 

Populární příspěvky