Radioshuttle přineslo firmě Adveo flexibilitu a vysokou propustnost

Picture of Marketing TMHCZ

Marketing TMHCZ

13 minut k přečtení

Případové studie , Radioshuttle

Areál společnosti Adveo v Dammartin-en-Goële o rozloze 23 000 m2 je skvělým příkladem logistického inženýrství z pohledu instalace regálových systémů. Regionální tým společnosti Adveo a tým podpory logistických řešení při Toyota Material Handling France spojily své síly při realizaci nového skladu. Jejich úzká spolupráce zajistila úspěch celého projektu.

Společnost Adveo

O společnosti Adveo

ADVEO je jedním z hlavních evropských hráčů na poli velkoobchodní distribuce kancelářských potřeb, služeb a řešení. Skupina ADVEO, která je lídrem ve Francii a Beneluxu, distribuuje z těchto regionálních logistických center více než 20 000 skladových položek.

Fakta a čísla: 

Růst je hnací silou změn

Aby mohli v Adveo i nadále podporovat zákazníky v jejich růstu, rozhodli se rozšířit seznam svých produktů. S více než 20 000 skladovými položkami má Adveo France nejširší nabídku produktů na trhu. Proto bylo nezbytné vybudovat nový sklad, který by umožnil rychlou a efektivní distribuci. Splnění požadavků na rychlost a kvalitu je v dnešním světě logistiky čím dál důležitější. 
Jakožto dlouholetý výhradní zákazník Toyoty v oblasti vysokozdvižných vozíků zadali v Adveo návrh dispozice nové budovy, včetně vybavení regály, naváděním a vozíky, právě ToyotěNové pracoviště podpořilo centralizaci logistiky Adveo v regionu a bylo také třeba:  

  • zvýšit kapacitu a automatizaci procesu vychystávání objednávek  
  • navýšit (dokonce zdvojnásobit) skladovou kapacitu zavedením zón výškového skladu (vzhledem k počtu skladových jednotek a rychlosti jejich rotace)
  • zlepšit logistický výkon skupiny, který je pro rozvoj společnosti Adveo klíčový

Růst je hnací silou změn

„Na začátku tohoto projektu jsme předložili několik návrhů různých uspořádání skladu a různých skladových řešení, abychom zjistili, jaký model by nejlépe splňoval všechny potřeby společnosti Adveo,“ vysvětluje Didier Renau, obchodní zástupce pro skladové systémy při Toyota Material Handling France, a dodává: „S tím, jak projekt postupoval, požadavky postupně narůstaly.“  

V Adveo chtěli partnera, který by je podpořil v jejich projektu od začátku až do konce. Romain Thénard, Supply Chain Director ve společnosti Adveo, připouští: „Naším úkolem je připravit zadání, nikoliv definovat všechny technické prvky při budování pracoviště. K tomu nám chybí potřebné inženýrské kapacity.“ 

Toyota byla schopna pomoci s vyprojektováním, nadefinováním, implementací, realizací a dokonce i s financováním. 

 Kompletní řešení skladu: regálový systém, navádění a manipulační technika

 

Tento projekt zahrnuje dvě velké oblasti. Každá z nich s naprosto odlišným uspořádáním. Jenou z nich je zóna výškového skladu s velmi úzkými uličkami, ve kterých se o vysokou hustotu zaskladnění starají VNA vozíky. Cílem bylo uskladnit co nejvíce palet: jedna paleta, jedna skladová položka. Druhou je zóna konvenčního skladu s retraky, kde probíhá manipulace s náklady mnohem blíže podlaze. Kromě toho je zde také dynamická zóna s boxy pro drobnější vychystávání, což byl výslovný požadavek Adveo. 

Montáž celého regálového systému se sedmi úrovněmi (podlaha, 1990, 3030, 4070, 6098, 8126 a 10154 mm) trvala dvěma týmům (celkem 8 montérů) osm týdnů. Instalace kompletního systému navádění trvala další měsíc. Instalováno bylo zhruba 290 tun regálů 16 000 mřížových polic a 90 rolen dynamických regálů.

 

„S naší volbou jsme velmi spokojeni,“ potvrzuje Romain Thénard. „Nyní máme výkonnost, o kterou jsme usilovali, a to na všech typech zařízení. Toho se nám podařilo dosáhnout především díky analýze kompatibility vybavení skladu a manipulační techniky, která byla přímo namístě ještě předem ověřena,“ pokračuje Romain a na závěr dodává: „Návrh Toyoty se vešel do našeho rozpočtu a splnil všechny naše požadavky”:  

  • Kompletní nabídka včetně technické přípravyvozíkůregálového systémunabíjecí místnosti, služeb a dokonce financování.  
  • Centralizované skladování v místě, flexibilita skladovacích modelů (standardní a VNA), vysoká kapacita a možnost vychystávání s VNA. 
  • Spojení sil našeho regionálního obchodního týmu a týmu technické podpory Toyota Logistic Solutions bylo bezchybné: spolupráce byla velmi konstruktivní.

Další rozvoj

Zákazník se rozhodl pro tradiční energetické řešení, což znamenalo, že k nabíjení olověných akumulátorů musela být vybudována samostatná nabíjecí místnost. V Toyota Material Handling je to součást komplexního řešení skladu. Tedy přesně to, co společnost Adveo hledala. 

V další fázi projektu může Adveo zdokonalit řízení svých provozů se systémem Toyota I_Site, který nejenže zlepší zabezpečení a zvýší bezpečnost produktů, vozíků, regálového systému i personálu, ale umožní také lépe řídit snižování nákladů. Svůj strojový park také dále rozšiřují o další pronajaté vozíky Toyota.

REGÁLOVÉ ŘEŠENÍ OD TOYOTY

 

Populární příspěvky