Toyota Material Handling Blog

Proč jsou retraky Toyota při zakládání tak rychlé?

Written by Jan Kohák | Oct 15, 2021 1:50:46 PM

Toyota výrazně navýšila rychlost zdvihu a spouštění s nákladem i bez něho a dominuje v tomto důležitém výkonovém ukazateli celému trhu. Jde o velmi důležitý parametr produktivity vozíku jako takového, protože díky vyšší rychlosti dokáže za směnu zmanipulovat více palet. S prázdnými vidlicemi Retraky BT Reflex zrychlily dokonce o více než 40 % a blíží se dosud nikdy nikým nedosažené metě 1 m za sekundu.

Potřebujete-li do svého skladu retrak s mimořádně vysokým výkonem, otestujte model BT Reflex RRE140-160H nebo RRE160HR s nosnostmi 1 400 - 1600 kg a výškou zdvihu až 11 metrů. Zjistíte, že je to ten pravý vozík pro vás.

Design stožáru je naší chloubou

Retraky od Toyoty jsou tradičně na špičce produktivity díky skvělým ergonomickým, bezpečnostním i technickým parametrům - akceleraci a rychlosti pojezdu, 360° řízení, patentované konstrukci ochranného rámu a volnému výhledu všemi směry nebo unikátní naklápěcí kabině pro práci ve velkých výškách.

Svoji pozici zásadního inovátora jsme potvrdili i v oblasti designu stožáru a jeho roli při výškové manipulaci - bezrázového výsunu i spouštění, naklápění vidlic a nyní i rychlosti zdvihu a spouštění (s nákladem 0,64 m/s a bez nákladu dokonce až 0,92 m/s).

Každá uspořená sekunda se počítá

Čím rozsáhlejší je regálový systém a jeho výška, čím více retraků je nutných k jeho obsluze, tím získává na významu každá ušetřená sekunda při každém manipulačním cyklu. V konečném důsledku může zákazník snížit počet vozíků ve flotile nebo se stejným počtem strojů odbaví mnohem více palet za stejnou časovou jednotku.

Plynulý zdvih/spouštění bez otřesů urychluje manipulaci

Unikátní prvky známé již z předchozí generace - naklápěcí kabina a systém zdvihu a spouštění bez otřesů Transitional Lift Control (TLC) - byly vylepšeny a znamenají skutečnou přidanou hodnotu v oblasti ergonomie, komfortu řidiče i bezpečnosti nákladu.

Naklápěcí moment je hladší a plynulejší, stejně jako vysouvání a spouštění nákladu. Plynulý pohyb bez otřesů a zpomalování při vysouvání a zasouvání jednotlivých sekcí stožáru při každém zakládání/vybírání palety šetří čas a umožňuje dosáhnout maximálních rychlostí s nákladem i bez něho. Plynulého pohybu je dosaženo díky elektronickému řízení ventilu, který během každé fáze zdvihu a spouštění pečlivě reguluje hydraulický systém. Výsledkem je perfektní kontrola vozíku i nákladu a vyšší produktivita všech činností.

 

Skvělý výhled z kabiny všemi směry podporuje efektivitu

BT Reflex zdvihne díky inovativní konstrukci stožáru a skvělé stabilitě strojů s vysunutým stožárem těžší náklad rychleji a do vyšší výšky než předchozí modely (E a R-série až do výšky 13,5 m). Nové řešení stožáru ale přináší, vedle vyšší výšky zdvihu, ještě více inovací, které se promítají do skvělé viditelnosti z místa řidiče: štíhlé profily jednotlivých částí stožáru s centrálním válcem zdvihu nebránící ve výhledu, praktičtěji řešené umístění hadic a otevřenou průhlednou upínací desku s integrovaným bočním posuvem. Každé z těchto řešení podporuje jednoznačně produktivitu řidiče díky dobrému výhledu na náklad, díky vyšší bezpečnosti a vyšším rychlostem zdvihu a spouštění.

Vylepšené ovládání výsuvného mechanismu ještě více posiluje stabilitu BT Reflex a přesnost ovládání stožáru. Novinkou je i řešení s průhlednou střechou kabiny, jejíž design umocňuje výbornou viditelnost na náklad v nejvyšších výškách.

Nový design a stabilita strojů znamenají také vyšší zbytkové nosnosti

Nová generace BT Reflex zvedne těžší náklad výše a rychleji než kdy v minulosti a stanoví také nové standardy při vertikální manipulaci díky radikálně vylepšeným zbytkovým nosnostem v nejvyšších výškách. Díky vyšším zbytkovým nosnostem nyní stejnou práci zvládnou vozíky s nižší nominální nosností než v minulosti. Výsledkem jsou úspory již při pořízení nových strojů. Snížila se i průjezdná výška jednotlivých modelů, takže jejich využití, zejména u výkonových řad R a E, které jsou určeny do nejfrekventovanějších skladových provozů, je velmi flexibilní. Retraky BT Reflex řady B, E a N mohou být vybaveny moderními úspornými li-ionovými bateriemi.