Pět výzev, na které můžete při realizaci projektu vodíkových palivových článků narazit

Picture of Michal Škaloud

Michal Škaloud

Produktový manažer

8 minut k přečtení

Počet vysokozdvižných vozíků na vodíkové palivové články rychle roste. Vodík je čisté, produktivní, efektivní a CO2 neutrální (při použití zeleného vodíku) energetické řešení, které je velmi zajímavé pro vícesměnné a těžké provozy. Jelikož se nejedná o standardizovaný postup jako u olověných akumulátorů, bude proces implementace vždy šitý na míru a nahlížen z energeticky strategického hlediska. Technologie palivových článků vyžaduje nový způsob myšlení a chápání procesů a energií. Pokud jako zdroj energie zvažujete vodík, tento blog si určitě přečtěte. Vzhledem k tomu, že jsou palivové články na poli vývoje energetických řešení relativní novinkou, je to pro inovátory a lídry pokroku ideální okamžik pro přechod na tuto technologii. Vodíkový projekt má velký potenciál, ale než se rozhodnete pro změnu, je rozhodně třeba zvážit několik věcí. 

Mějte na paměti místní předpisy a regulace. V každé zemi nebo dokonce v každém regionu mohou platit jiné právní předpisy nebo směrnice týkající se vodíkových palivových článků. Vždy si je nejprve ověřte. 

Vygooglovali jste si provozní výhody vodíkových palivových článků? 

Existuje prostor pro zlepšení z hlediska času, prostoru a kapitálu? Jak moc potřebujete větší flexibilitu? Je zde prostor pro zlepšení logistických procesů? Chcete nahradit naftu nebo LPG elektřinou? Chcete snížit své emise CO2? 

Nejspíš jste se už s výhodami vodíkových palivových článků důkladně seznámili. Palivový článek je flexibilní, a proto se s provozními špičkami vyrovnává snáze a efektivněji než olověné a li-ion akumulátory. Nepotřebujete žádné další baterie, protože vozík můžete kompletně doplnit během pouhých dvou až tří minut. 0,5-1 kg vodíku v nádrži vystačí na osm hodin provozu. 

Vodíkový palivový článek

Máte zmapována každodenní specifika svého provozu? 

Jak velká je vaše flotila? Kolik máte směn a jak jsou dlouhé? Jaký je váš současný zdroj energie? Jak zkušení a disciplinovaní jsou vaši řidiči?  

Čím větší je vaše flotila a čím intenzivnější je váš provoz, tím rychlejší bude návratnost investic. Palivové články mohou být pro určité typy provozů skutečně velkým přínosem:

  • Provozy s čelními vozíky zdvihajícími náklady 1,5 až 5 tun a potřebují hodně energie.
  • Provozy, které mají potíže s elektrickými nabíjecími stanicemi.
  • Poskytovatelé hromadných logistických služeb, kde se vše točí kolem produktivity.

Palivové články lze vřele doporučit, pokud chcete udržitelnější, produktivnější a efektivnější manipulaci s materiálem. Nabízejí také rychlejší a jednodušší doplňování energie a zachovávají si maximální výkon po celou dobu životnosti. 

Palivový článek jako zdroj energie přináší také snazší management energie. Vašim zaměstnancům ušetří čas, protože vozíky na vodík vyžadují méně údržby a snadněji se tankují, což vašim zaměstnancům zabere jen několik minut. Když tedy své staré olověné akumulátory, které trpí v důsledku špatného managementu baterií nebo nedostatečné péče, nahradíte snadno použitelnými vodíkovými palivovými články, zaznamenáte jasné zvýšení zisku. 

Zapadá toto řešení do vaší podnikové kultury?

Jste inovativní společnost? Rádi investujete do nových věcí a neustále se zlepšujete? Rádi spolupracujete s jinými společnostmi? Jaká je vaše ekologická stopa a cíle v oblasti udržitelnosti? Zajímáte se hlouběji o obnovitelné zdroje energie? 

Jelikož je vodík na poli ekologicky šetrných palivových zdrojů nováčkem, je to investice do budoucna. Je důležité, aby tato investice odpovídala kultuře a image vaší společnosti. 

 

Je toto řešení v souladu s charakteristikou vašeho podniku?

Dodáváte vlastní ekologickou energii (solární, větrnou atd.)? Je váš podnik již nějakým způsobem spojen s vodíkem? Budujete nový provoz nebo měníte stávající? Máte zkušenosti s realizací velkých investičních projektů? Jaké jsou hygienické potřeby vaší společnosti? 

Při budování nového provozu je zavádění vodíku jednodušší, protože můžete rovnou zohlednit dispoziční požadavky a přizpůsobit tomu své závody. Samozřejmě pokud chcete, můžete s určitými dodatečnými investicemi provést změny související s palivovými články i ve stávajícím provozu. Nezapomínejte, že přechod na vodíkové palivové články je sice velkou investicí, ale stále více zemí se v této věci angažuje a investice do palivových článků na místní úrovni subvencuje. 

V současné době se letiště a námořní doprava potýkají s velkým tlakem na snižování ekologické stopy a vodík je tak pro ně vhodným řešením, protože při použití zeleného vodíku nevznikají žádné emise. Vodík je také mimořádně čistý a tichý, což je v některých provozech nutností. Vodík lze získat z celé řady látek (včetně vody) a na naší planetě je ho dostatek. Při použití vodíku v motoru s palivovým článkem budou jedinými emisemi teplo a voda. 

Vodíková nabíjecí stanice

Je vodíková čerpací stanice ve vašem provozu realizovatelná?

Při zkoumání proveditelnosti si nejprve položte následující otázku: Jaká je pravděpodobnost, že získáte povolení? Podmínky udělování povolení k instalaci vodíkových stanic se v jednotlivých zemích a regionech liší. Například v Nizozemsku platí, že čím blíže je váš provoz k „obytné“ nebo „zelené“ oblasti, tím menší je pravděpodobnost, že povolení získáte. A samozřejmě platí: žádné povolení, žádná vodíková stanice.  

Druhou otázkou, kterou si budete muset ověřit, je, zda dokážete splnit podmínky a směrnice pro tankování platné ve vaší zemi nebo regionu. Bude třeba učinit určitá opatření, aby váš vodíkový vozík mohl bezpečně tankovat. Tyto podmínky jsou opět vázány na danou zemi a region; v mnoha evropských zemích to například znamená, že kolem vodíkové čerpací stanice musí být dvacetimetrový perimetr. Umístění vodíkové stanice v blízkosti vaší budovy tak bude mít za následek určité právní problémy. Před investicí do vodíkové energie si proto vždy ověřte místní předpisy. Při tankování venku však můžete kolem čerpací stanice postavit zeď, abyste perimetr zmenšili. Pokud se rozhodnete tankovat uvnitř, budete muset v budově instalovat plynové potrubí. 

Proveditelnost vašeho projektu palivových článků samozřejmě závisí také na dostupnosti vodíku. Je ve vaší zemi k dispozici dostatek vodíku? Pak by pro vás vodíkový palivový článek mohl být to pravé, v opačném případě byste mohli mít problém se zajištěním dostatečných dodávek pro svou flotilu. 

Jste připravení na další krok?

Naši energetičtí odborníci vám s celým procesem rádi pomohou. Takže pokud zvažujete přechod na palivové články nebo máte jakékoli dotazy týkající se tohoto tématu, neváhejte nás kontaktovat. Naši energetičtí odborníci si s vámi domluví schůzku, na které vám poskytnou více informací a podrobně se seznámí s vaší organizací. Poté na základě vašich konkrétních potřeb, dispozice, cílů, provozních metod atd. připraví projektový záměr. Místní procesy se mohou lišit, stejně jako místní legislativa, regulace a dotace. 

Palivový článek je investice do budoucnosti. Již dnes můžete svůj podnik etablovat jako moderní vlajkovou loď šetrnou k životnímu prostředí a lídra v oblasti udržitelných inovací. Pamatujte, že vodík není jen ekologické palivo pro vaši manipulační techniku, ale také nositel energie, který v podobě palivových článků může pohánět celý logistický řetězec, od nákladních vozidel přes dodávky až po taxíky.  

ZJISTIT VŠE O PALIVOVÝCH ČLÁNCÍCH

Populární příspěvky