Toyota Material Handling Blog

Paleťák - pomocník nejen do skladu

Written by Marketing TMHCZ | Nov 25, 2022 10:19:30 AM
Paleťák, nebo chcete-li paletový vozík, je nedílnou součástí každého provozu, kde je potřeba manipulovat s paletami - od maloobchodu až po moderní automatizované sklady a překladiště. V tomto článku se dozvíte, na co se zaměřit při výběru vhodného paleťáku i to, jaké druhy paletových vozíků existují.
 

Na co se zaměřit při výběru paleťáku do vaší firmy?

 

 

Při výběru vhodného paletového vozíku je dobré projít několik oblastí, které vám pomohou zjistit, jaký paleťák potřebujete.

Způsob obsluhy

Potřebujete ruční paleťák nebo hledáte elektrický paletový vozík s vyšší nosností?

Pokud potřebujete řešit interní logistiku komplexně, mohou být vhodným řešením automatizované systémy a AGV.

Životnost vs. pořizovací náklady

Pořízení paleťáku je dlouhodobá investice. I když je pořizovací cena bezpochyby důležitým faktorem, je potřeba vzít v potaz i další provozní náklady na budoucí servis, náhradní díly i případné prostoje.

Výsledky testů společnosti Toyota ukázaly, že 1 ruční paleťák Toyota má v průměru 5x delší životnost než konkurenční vozíky.

Víte, že Toyota poskytuje na své ruční paletové vozíky BT Lifter doživotní záruku 99 let?

 
 
Bezpečnost

Bezpečnost je v logistice na prvním místě. V případě paletových vozíků myslete nejen na bezpečnost přepravovaného nákladu, ale také na bezpečnost obsluhy a pravidelné školení řidičů vzv.

Paleťáky by měly mít také bezpečnostní prvky a funkce pro krizové případy.

Snadná manipulace

Paleťák by vám měl práci usnadnit, nikoliv ztížit. Při výběru paletového vozíku se proto zaměřte na provedení rukojeti, tvar vidlic, materiál koleček, lehkost pumpování i náročnost manipulace s vozíkem.

Výška zdvihu

Do jaké výšky potřebujete materiál zdvihat pro pohodlnou a bezpečnou manipulaci s ohledem na rozvržení vašeho provozu?

Nosnost a délka vidlic

S jakým materiálem budete pomocí paleťáku běžně manipulovat? Na jakých paletách je materiál umístěn?

Tyto otázky vám pomohou najít vhodnou délku vidlic i potřebnou nosnost stroje.

Výška a šířka stroje

V neposlední řadě je nutné zamyslet se nad samotným prostředím, kde budete váš paleťák využívat - je to sklad nebo bude paleťák převážen v kamionu? Existuje někde snížený prostor, kde by mohl být problém s vjezdem stroje?

A nezapomeňte ani na šířku uliček, kde se bude vozík pohybovat.

 

Elektrické paleťáky

Pokud hledáte paleťák pro náročnější použití tak vás jistě nezklamou modely s elektrickými motory. Ty se vyznačují nízkými nároky na údržbu a nabízí velkou energetickou účinnost, sílu i odolnost.

Dostupné varianty elektrických paletových vozíků:

AGV

Novinkou v oblasti průmyslu 4.0 jsou tzv. AGV (Automated Guided Vehicles). Jedná se o plně automatizované vozíky se schopností přemisťování palet a materiálu uvnitř vašeho provozu - a to i bez nutnosti obsluhy člověkem.