Modulární li-ion baterie od Toyoty - vývoj a výroba ve vlastní režii

Picture of Jan Kohák

Jan Kohák

Produktový manažer skladové techniky

4 minut k přečtení

Li-ion

Li-ionová technologie je atraktivní pro své mnohostranné ekonomické, ekologické, bezpečnostní i provozní výhody. Máme s li-ionovými bateriemi již téměř desetileté zkušenosti. Využili jsme je i při vývoji zcela nové efektivnější a úspornější koncepce, která je dokladem rychlého rozvoje nových energetických systémů. Vyvinuli jsme vlastní řídicí software, design modulárního uspořádání baterie, řídíme výrobu i zátěžové testy. Pouze jednotlivé bateriové články nakupujeme od renomovaného výrobce - společnosti Samsung.

Přednosti modulární koncepce

Toyota vyrábí vlastní modulární li-ionové baterie s inteligentním softwarem, který komunikuje s vozíkem, a s o 30 % vyšší energetickou účinností. Baterie pracují s rychlejší odezvou při dobíjení a jsou stabilní v dodávce proudu i napětí bez ohledu na aktuální stav nabití. To je velká změna oproti dosud nejrozšířenějším olověným bateriím.

Každá baterie se díky stavebnicové koncepci skládá z více modulů, které dodají potřebnou kapacitu. Jeden bateriový modul je tvořen z několika článků a má vlastní kontrolní mikroprocesor, který hlídá teplotu a napětí v jednotlivých článcích. Nakupujeme kulaté tužkové NCA články s velmi stabilním složením a s nejvyšší hustotou ze všech dostupných technologií přímo od výrobce. Díky tomu může být použita levnější baterie s nižší kapacitou a menšími rozměry.

Všechny moduly, které tvoří jednu baterii, kontroluje centrální řídicí BMS systém (Battery Management System). Je zárukou rychlé reakce na jakýkoli problém nebo nestabilitu napětí. Je vyvinut společně pro vozík i baterii. Tím je zajištěná účinná vzájemná komunikace.

 

Bezpečně řízený proces nabíjení - ochrana proti nadměrným odběrům

Proces nabíjení si řídí sama baterie a odebírá pouze potřebné množství proudu. Inteligentní nabíječe vzájemně komunikují a brzy dokáží distribuovat energii rovnoměrně do současně nabíjených vozíků, nebo zajistí odložení nabíjení nejméně vybitých baterií, pokud by hrozilo krátkodobé překročení nasmlouvaného odběru elektrické energie! Při použití 3fázového nabíječe trvá plné nabití pouhých 60 min.

Investice s dlouhou životností

Nové modulární baterie Toyota s rozšířenou zárukou 7 let (kapacita baterie) jsou konstru­ovány tak, aby vydržely minimálně 4 500 nabíjecích cyklů při hloubce vybití 80 %, to znamená přibližně 3-5x delší životnost ve srovnání s olověnými bateriemi (vydrží průměrně 1 200 až 1 500 cyklů). Předpokládáme, že baterie dosáhnou delší životnosti než vlastní stroj. Dosud tomu bylo vždy naopak. Vysoce kvalitní baterie s delší životností přináší více možností pronájmu a druhotného využití.

f.hubspotusercontent20.nethubfs6123472SocialFB_PostsTMHCZ_FB_Post_LWI160-Apr-07-2021-12-52-58-02-PM

Nový přístup k design u vozíků - podle baterie

Nová stavebnicová koncepce umožňuje postavit vozík na míru kolem ba­terie. Prvním takto konstruovaným modelem je kompaktní vozík BT Levio LWI160 ve všech rozměrech, tedy výšce, šířce i délce, menší než jeho předchůdci. Rovněž nízká hmotnost značně rozšiřuje možnosti jeho nasazení například i na místa, kde je nosnost podlahy limitujícím faktorem, například ve výtazích, na mezaninech, na ložné ploše nákladních vozidel a podobně.

Nové baterie, vyráběné podle světoznámých standardů kvality TPS (Toyota Production System) dodáváme sériově od roku 2020. Nekompromisní odolnost baterií je i důvodem pro získání vysokého krytí proti vodě a prachu (moduly IP55, celá baterie IP54).

New call-to-action

 

Populární příspěvky