Jak zvýšit hospodárnost li-ion baterií

Picture of Jan Kohák

Jan Kohák

Produktový manažer skladové techniky

7 minut k přečtení

Ve srovnání s olověnými akumulátory mají li-ion baterie mnoho výhod, například jsou energeticky účinnější a jejich nabíjení je mnohem snazší a rychlejší. Klíčovou výhodou je, že je lze nabíjet kdykoli a kdekoli, bez ohledu na to, kolik procent energie v baterii zbývá. Můžete je nabíjet, vždy, když je k tomu příležitost. Proto mluvíme o „příležitostném nabíjení“: vozík můžete nabíjet, kdykoli je v nečinnosti nebo když máte přestávku.  Pokud váš provoz umožňuje časté příležitostné nabíjení nebo pokud můžete manipulaci s materiálem zorganizovat s přihlédnutím k příležitostnému nabíjení, přinese vám výhody nejen v podobě větší flexibility a delší provozní doby. Můžete také optimalizovat velikost baterií a nabíječek tak, aby odpovídaly vašim provozním požadavkům. Pojďme se podívat, jak můžete ušetřit peníze tím, že se rozhodnete pro příležitostné nabíjení a vyberete pro své vysokozdvižné vozíky správný „Inteligentní energetický balíček“. 

Vše začíná správnými návyky při nabíjení

Při přechodu z olověných akumulátorů na li-ion vám doporučujeme prostudovat a zmapovat zvyklosti při nabíjení a definovat možnosti příležitostného nabíjení vozíků. Pomocí I_Site, našeho nástroje pro správu strojového parku, můžete zjistit, kde, kdy a jak dlouho jsou konkrétní vozíky používány. Když se vozík právě nepoužívá, může se nabíjet. Je velmi důležité, aby si obsluha ohledně nabíjení vozíků osvojila správné návyky. Vždy je nejlepší vozík okamžitě po skončení jízdy připojit k nabíječce. Správné praktiky a harmonogram nabíjení Li-ion vozíků přináší řadu výhod a úspor, například možnost použít jednu lehčí baterii ve vozíku namísto neustálého vyměňování baterií, nebo nákup menšího počtu nabíječek. Vaše manipulace s materiálem tak může být čistší a levnější. 

Li-ion bateriová nabíječka

Méně nabíječek a nižší náklady

Když už jste vysledovali produktivitu své flotily a možnosti příležitostného nabíjení, můžete jít o krok dál a zamyslet se nad tím, kolik nabíječek budete vlastně potřebovat. Právě jsme zmínili, že s dobrým harmonogramem nabíjení nebudete nutně potřebovat pro každý vozík vlastní nabíječku. Některé z vozíků můžete nabíjet, zatímco ostatní pracují, a naopak. To vyžaduje trochu plánování, ale jde o velmi efektivní způsob, jak při přechodu z olověných akumulátorů na Li-ion vozíky snížit náklady. Doporučujeme začít v malém, vždy je možné později objednat a nainstalovat další nabíječky, pokud by kapacita nebyla dostatečná.  

Máme pro vás několik typů nabíječek podle vašich potřeb. Pokud máte spíše malý provoz a flotilu vozíků, bude vám stačit standardní nabíječka. Jste-li však větší provoz s intenzivněji využívanými vozíky, budete možná přemýšlet o větším modelu nabíječky, který lépe vyhoví vašim potřebám. Všechny naše nabíječky se snaží obsluze vozíků nabíjení co nejvíce usnadnit. Proto se nabíječky nabízené společností Toyota vyznačují mimořádnou kvalitou a konstrukcí zaručující bezpečné a snadné použití. Nabíjecí konektor druhé generace je stejný jako u elektromobilů Toyota. K dispozici je již na několika z našich Li-ion vozíků, jako je například elektrický paletový vozík BT Levio LWI160, elektrický retrak BT Reflex R-E-O série a elektrický čelní vozík Traigo80. Tento nový typ konektoru má jednoduchou a ergonomickou konstrukci a snadno se připojuje. Je vybaven pojistnou páčkou a LED kontrolkou nabíjení. Proces nabíjení má na starosti systém správy baterie (BMS), který neponechává nic náhodě a jakmile je baterie plná, nabíječku automaticky vypne. BMS také zabrání přehřátí nebo zamrznutí baterie. Baterie je po všech stránkách odolná proti poškození a nelze ji přebít. Li-ion energie je mnohem bezpečnější než starší typy energetických řešení. 

Správné množství energie, které vystačí vozíkům na celý den: Inteligentní energetické balíčky

Připravili jsme několik „Inteligentních energetických balíčků“, přizpůsobených specifickým energetickým potřebám vašeho podniku. Pokud máte sklad s relativně nízkou intenzitou aktivit a mnoha možnostmi pro příležitostné nabíjení vozíků, může být pro vás Standardní inteligentní energetický balíček tím pravým řešením. Při několika strategicky naplánovaných příležitostných dobíjení vystačíte s tímto balíčkem po celý den.  

Pokud máte intenzívnější sklad s dlouhými provozními hodinami, který vyžaduje velmi aktivní vozíky, nebo jsou možnosti příležitostného nabíjení omezené a instalace výkonnějších nabíječek váš energetický problém neřeší, doporučujeme navýšit velikost baterie na Intensivní inteligentní energetický balíček. A konečně, pokud vaše provozy vyžadují ještě více provozních hodin, může být pro vás nejvhodnější Inteligentní energetický balíček Maxi. Balíček Maxi udrží váš elektrický Li-ion vozík v provozu 10 až 11 hodin bez nabíjení, podle intenzity vašich operací a podmínek pracovního prostředí.  

Příklad 

Vezměme příklad z reálného života: Náš standardní Inteligentní energetický balíček s vestavěnou nabíječkou udrží Li-ion elektrický paletový vozík BT Levio LWI160 v chodu po 3 až 4 hodiny bez jakéhokoli poklesu výkonu. 30 minut nabíjení poskytne více než 1 hodinu času navíc. 

Standardní balíček se standardní vestavěnou nabíječkou (30Ah)

Standardní balíček s volitelnou větší vestavěnou nabíječkou (40Ah)

3 hodiny provozu při plném nabití

3 hodiny provozu při plném nabití

30 minut příležitostného nabíjení přidá 40% provozního času = +/- 1h 20 minut

30 minut příležitostného nabíjení přidá 50% provozního času = +/- 1h 45 minut


Tato čísla jsou založena na 100% míře využití, většina z vás však bude mít reálnou míru využití okolo 50%. To znamená, že skutečná provozní doba bude často dvojnásobná oproti zde uvedenému času. Navíc druhá kombinace s větší nabíječkou nakonec sníží počáteční investiční náklady a sníží spotřebu energie a emise.  

Dynamické omezování výkonu 

Chytré nabíječky jsou standardně vybaveny funkcí dynamického omezení výkonu. Tato technologie zajistí, že se při současném nabíjení více vozíků bude vozík s nejmenším procentem baterie nabíjet rychleji než ostatní. Postará se tak o to, aby téměř vybité Li-ion baterie dostaly dostatek energie pro další používání. Sníží se tak energetické špičky a v důsledku toho můžete na účtu za elektřinu ještě více ušetřit. Znamená to však také, že se doba nabíjení vašeho zařízení může prodloužit, protože dynamické omezení výkonu omezuje využití energie ze sítě, takže k nabíjení vašich vozíků se používá omezené množství elektřiny.  

Pro každé řešení manipulace s materiálem poháněné li-ion technologií je k dispozici několik kombinací inteligentního energetického balíčku a nabíječky. Jde jen o to najít správnou kombinaci vyhovující nejlépe vašim potřebám. 

ZJISTIT VŠE O PALIVOVÝCH ČLÁNCÍCH

Populární příspěvky