Jak vhodné jsou elektrické čelní vozíky pro práci venku?

Picture of Jan Kohák

Jan Kohák

Produktový manažer skladové techniky

6 minut k přečtení

Li-ion , Elektrické čelní vozíky

Venkovní provozy vyžadují odolnější vozíky, které zvládnou manipulaci se zbožím v různých podmínkách. Nerovný povrch, špinavé cesty a vlhkost mohou být problém, pokud nejsou vozíky na tyto výzvy připraveny.

Elektrické vozíky se vyznačují snadnou obsluhou, čistou technologií, výkonem a nízkou hlučností. Mohou ale v náročných pracovních podmínkách nahradit spalovací vozíky? Odpověď zní ano, ale je třeba mít na paměti několik věcí.

Stabilní jízda je bezpečná jízda

Elektrické vozíky řady Toyota Traigo  jsou nabízeny ve tří a čtyřkolovém provedení. Čtyřkolové modely zaručují větší stabilitu při jízdě na nerovném povrchu a jistota řidiče tak pomáhá udržet vysokou produktivitu. Kola s pneumatikami nabízejí skvělý jízdní komfort, nicméně PSC, neboli plná kola ve tvaru pneumatik, běžně používaná na elektrických vozících, poskytují dobrou rovnováhu mezi komfortem a nosností vozíku. Jsou také vhodná pro venkovní použití. Systém aktivní stability SAS, standardně instalovaný v elektrických čelních vozících Toyota, přispívá k ještě větší stabilitě na plochých a nerovných podlahách.

Myslete na blaho svých zaměstnanců

Musí vaši řidiči pracovat v dešti, větru a chladu? To jistě není pohodlný způsob práce. Díky uzavřené kabině, kterou lze vybavit i topením, můžeme vašim řidičům zajistit teplo a pohodlí. Pokud jde o výběr preferované kabiny, nabídka pro elektrické vozíky nijak nezaostává za těmi spalovacími.

Pro větší bezpečnost za zhoršené viditelnosti, například v tmavých oblastech nebo za deště, mohou být stěrače a světla skutečně užitečným příslušenstvím.

Na elektrických vozících je skvělé, že jsou tiché a mají nižší úroveň vibrací, takže řízení vozíku a práce v jeho blízkosti je příjemnější, ať v hale nebo venku.

Myslete na blaho svých zaměstnanců

Pracujte venku, parkujte uvnitř

Za normálních podmínek mohou vozíky pracovat v teplotním rozsahu od -20°C do +40°C. V závislosti na konkrétní situaci si však zajištění plné produktivity může vyžádat určité doplňkové vybavení. Také se nedoporučuje používat vozíky za velmi špatných povětrnostních podmínek, protože by omezená viditelnost mohla zhoršit bezpečnost.

Elektrické vozíky vždy uchovávejte uvnitř a v suchu, při teplotě kolem 20 °C. Zajistíte tak dlouhou životnost vozíků a baterií. Nepříznivé povětrnostní podmínky, jako déšť a sníh, by mohly baterie a elektrické komponenty poškodit, zejména pokud není vozík používán. Výkyvy teplot mohou degradovat baterii a zkrátit její životnost.

Také doporučujeme olověné nebo li-ion baterie nabíjet uvnitř při teplotách v rozmezí +5 °C až +30 °C.

 

Ochrana je v drsných podmínkách nutností

Elektrické vozíky Toyota Traigo fungují v běžných venkovních podmínkách dobře, ale pro zajištění vysokého výkonu a odolnosti při intenzívním venkovním používání v náročných podmínkách doporučujeme dodatečnou ochranu. Zejména proti vodě a prachu (definováno IP* stupněm krytí, ať celého vozíku nebo jeho částí). Specifická pracovní prostředí, jako přístavy, recyklační stanice či chladné regiony, si žádají extra ochranu vašich vozíků:

  • mokro nebo vlhko: lze doporučit dodatečnou antikorozní ochranu, která zajistí dobrou ochranu kritických součástí a prodloužení životnosti.
  • teploty pod bodem mrazu: k dispozici jsou speciální „mrazírenské“ verze našich vozíků, zajišťující dostatečnou ochranu před mrazem. Tyto vozíky mají také speciální funkce, jako například vyhřívaný displej

Ochrana je v drsných podmínkách nutností 

* Co je to IP?

IP, neboli Ingress Protection Code, definuje norma IEC 60529, která klasifikuje a hodnotí stupeň ochrany mechanických krytů a elektrických skříní proti vniknutí, prachu, náhodnému dotyku a vodě. První číslice označuje ochranu proti vniknutí (stupnice 0-6, 6 znamená prachotěsnost). Druhá číslice znamená ochranu proti vlhkosti (stupnice 0-9, 9 znamená ochranu proti ponoření pod vysokým tlakem).

Příklad: Nové motory Traigo80 jsou k dispozici s krytím IP54:

  • Ochrana proti prachu 5: omezené vniknutí prachu je povoleno.
  • Ochrana proti vodě 4: ochrana proti stříkající vodě ze všech směrů.

 

Závěrem lze říci, že Elektrické čelní vozíky Toyota jsou jistě vhodné pro provoz v interiéru i exteriéru v běžných pracovních podmínkách. Kromě toho jsou všestranné, výkonné, čisté a tiché.

Je důležité, aby byly po skončení směny uloženy ve vnitřních prostorách, kde je lze nabít na další den. V případě práce v prašném, chladném nebo velmi vlhkém prostředí doporučujeme konzultaci s našimi odborníky.

PODÍVEJTE SE NA NAŠE ELEKTRICKÉ ČELNÍ VOZÍKY

Populární příspěvky