Budování udržitelnějšího světa

Picture of Jiří Franz

Jiří Franz

Business Controller

4 minut k přečtení

V Toyota Material Handling Europe formujeme veškeré naše aktivity směrem k dosažení našeho cíle Zero Muda. Naším cílem je nejen snížit a případně eliminovat zbytečné nebo škodlivé výstupy nebo procesy. Patří mezi ně odpad, vady, emise uhlíku, nehody, úrazy a rizikové pracovní podmínky. Poháněni naší vizí Zero Muda vždy klademe na přední místo bezpečnost našich lidí. Věříme, že bezpečnost je víc než jen snižování nehodovosti. Znamená to věnovat pozornost procesům, které za těmito čísly stojí, pochopit faktory, které jsou příčinou rizik, a na základě těchto poznatků vytvořit prostředí, v němž jsou kolegové respektováni, chráněni a podporováni.

Prvky bezpečného pracovního prostředí

V našem úsilí se řídíme systematickým přístupem: využíváme veškeré lidské zdroje a dostupné nástroje k identifikaci a odstranění hlavních příčin možných rizik, s primárním cílem předcházet nehodám.

Bezpečnost je součástí každého našeho rozhodnutí – v zasedací místnosti i v tovární hale. Všichni vedoucí pracovníci chápou svou povinnost jít příkladem; zajišťují členům týmu přístup k vybavení a školením potřebným pro bezpečnou činnost a podporují jejich spolupráci na „odstraňování nedostatků“ v řízení rizik. Vždy do těchto aktivit založených na naší filozofii Kaizen zapojujeme všechny zúčastněné, a to se nám osvědčilo.

„Důležitost, jakou společnost a lidé přisuzují bezpečnosti, a spolupráce mezi odděleními a kolegy přináší své ovoce. To vedlo k omezení nehodovosti, bezpečnějšímu pracovnímu prostředí a atmosféře a v některých oblastech i vyšší kvalitě samotné práce. Myslet bezpečně, pracovat lépe, to je naše krédo!“ - Samuele Paolo Mazzotta, ředitel servisu milánské pobočky Toyota Material Handling Italy

Aktivně se podílíme na definování a prosazování bezpečnostních norem v celé Evropě. Již více než deset let jsme partnerem agentury EU-OSHA a jsme součástí řídícího výboru. Podíleli jsme se na mnoha osvětových kampaních, například na nové kampani EU-OSHA „Zdravé pracoviště si posvítí na fyzickou zátěž“, jejímž cílem je podporovat kulturu prevence rizik, například zvýšením povědomí o poruchách pohybového ústrojí (MSD) v souvislosti s prací a nutnosti jejich řešení.

Bezpečnost

Podpora kultury bezpečnosti

Toyota Material Handling Manufacturing France nedávno provedla důkladné šetření rizik vzniku MSD. To znamenalo strávit čas s operátory na pracovišti a zjistit vše, co by mohlo podpořit nebo ovlivnit jejich pracovní pohodu: každodenní fyzické činnosti, ale také jejich interpersonální interakce, organizační aspekty a pracovní uspokojení.

Tato holistická analýza přinesla více než jen pouhý soubor dat. Poskytla celkovou perspektivu problému z pohledu pracovníků, takže bylo mnohem snazší navrhnout řešení ve spolupráci s těmito pracovníky – řešení, která ocení a se kterými se mohou ztotožnit. Z této iniciativy vyplynulo několik změn, včetně úpravy konfigurace skladových regálů a zavedení nových postupů dodávek.

Další dobrý příklad pochází z naší italské továrny na stožáry. Tento závod dosáhl významného pokroku na cestě k nulové nehodovosti a nulovým pracovním úrazům. Díky přijetí kultury bezpečnosti se v továrně již podařilo identifikovat a nainstalovat řadu bezpečnostních prvků a prvků zvyšujících komfort práce, včetně automatických zvedacích a nakládacích systémů, ergonomických přípravků, nových montážních a lakovacích linek, optimalizované konfigurace regálů a zvukové izolace. Kromě toho je nyní 35 % chodníků pro pěší fyzicky odděleno od jízdních pruhů pro vozíky a 55 % tras vozíků bylo standardizováno na základě analýzy nejbezpečnějších tras a rizikových oblastí, provedené s pomocí umělé inteligence.

„Často jsem musel pracovat v nepříjemně hlučné části továrny,“ říká jeden z techniků údržby. „Kvůli hluku byla moje práce ještě náročnější. Po instalaci protihlukové stěny je prostředí mnohem příjemnější a já se mohu plně soustředit na daný úkol.“

Informace o iniciativách zaměřených na snížení úrazovosti a prevenci vážných úrazů v naší síti naleznete spolu s dalšími informacemi v naší Zprávě o udržitelnosti za rok 2021.

ZJISTĚTE VÍCE O TOM, JAK SE STARÁME O POHODU A BEZPEČNOST!

Populární příspěvky